subota, 24. kolovoza 2013.

Bijeli luk

bijeli luk

Opis biljke: beli luk ili češnjak jednogodišnja je zeljasta biljka s okruglom stabljikom visine do 1 metra. Pri dnu stabljika je ovijena cjevastim listom, a iznad toga nalazi se, uglavnom, 5 dugačkih, zašiljenih, zelenih listova. Glavičasti cvat ovijen je dugačkim, zašiljenim, bijelim cvjetnim omotačem. Cvat se sastoji od 25 do 30 jajastih lukovičastih pupoljaka, između kojih se nalaze samo male količine bjelkastih cvjetova, koji su gotovo uvijek jalovi.

Stanište: uspijeva u vrtovima, a zbog potražnje uzgaja se i na većim površinama.

Ljekoviti dio biljke: za lijek koristi se lukovica.

Ljekovito djelovanje: kao lijek bijeli luk ima višestruko upotrebnu vrijednost. Svojim ljekovitim materijama djeluje na povišeni optok krvi u sluznici, čime povećava aktivnost probavnih organa. Sok od bijelog luka djeluje na nedovoljnu djelatnost jetre i žući. Ljekovite materije bijelog luka u samom početku imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da spriječe, odnosno suzbiju razvoj bakterija koje omogućuju truljenje u crijevima. Sok od bijelog luka nije samo preventivno sredstvo, nego i lijek za infekcijska oboljenja crijeva. Češnjak normalizira krvni pritisak, a to se odražava na poboljšani protok krvi, zatim odstranjuje otrovne materije iz želuca, crijeva i krvi što, pak, djeluje na sređen rad srca. Prirodan rad srca omogućuje da nestane premorenosti, razdražljivosti, glavobolje, neraspoloženja i duševne potištenosti. Češnjak koristi se s uspjehom u liječenju svih bolesti organa za disanje, posebno kod bronhitisa sa žilavom sluzi, i kod astme, a osim toga jedan je od najjednostavnijih lijekova kod suzbijanja tuberkuloze.

Stari kineski lijek: Godine 1971. Uneskova ekspedicija pronašla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog lijeka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i približen medicini 20.vijeka. Pretpostavlja se da je star od dvije do tri hiljade godina prije nove ere.
Oslobađa organizam masnih i krečnih naslaga, poboljšava razmjenu materija u tijelu i elastičnost krvnih sudova, sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje šum u glavi i poboljšava se vid. Pri točnom pridržavanju uputa za liječenje, podmlađuje organizam.

Priprema: Očistiti (plastičnim nožem nikako metalnim) i isprati 350grama bijelog luka (češnjaka), nasjeći ga sitno i istucati tučkom od drveta ili gline. Staviti ga u 300grama 96% alkohola, čvrsto zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom mjestu. Zatim procijediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscijediti. Za 2-3 dana početi sa liječenjem uzimajući ovu miksturu sa 50grama mlijeka sobne temperature prema sljedećoj šemi – u kapima.
Dani Doručak Ručak Večera
1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25
_____________________________________________
Nastaviti sa uzimanjem lijeka tri puta dnevno po 25 kapi dok se ne potroši cijela sadzina. Preporučuje se ponoviti kuru liječenja nakon pet godina.

Share This!



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Translate