petak, 30. kolovoza 2013.

Slatki korijen


slatki korijen 



Opis biljke: Sladić je dugovječna, vrlo otporna zeljasta biljka sa izvanredno snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korijenovim sistemom. Iz rizoma, koji je ispod same površine zemlje, svakog proljeća izbija po nekoliko stabljika 1 – 2 m. Divlja, a osobito gajena biljka, u gustom sklopu obrazuje zbijen i teško prohodan cestar, koji na prvi pogled liči na mladu bagremovu šumicu. Lišće je slično bagremovom, ali je sitnije. Lišće je pod prstima grubo i vrlo ljepljivo. Cvjetovi su sitni, ljubičaste boje. Plod je mala mahuna mrke boje, pljosnata, vrlo čvrsta i gruba pod prstima. Cvjeta u julu i augustu.

Stanište: Sladić raste na pjeskovitim obalama Dunava i Tise, a gaji se kao medicinska biljka u mnogim zemljama Evrope i svijeta.

Ljekoviti dio biljke: Slast i ljekovitost korijena potiču od glicirizina.

Ljekovito djelovanje: Slatki korijen ulazi u sastav plućnih čajeva. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u trbuhu. Ulazi u sastav raznih lijekova za organe za varenje i disanje. Slatkim korenom slade pivo, razne pjenušave limunade i druga pića. Utvrđeno je, da i ona topla žuta boja slatkog korena nije samo boja, nego i lijek i da potiče od tzv. flavonskih jedinjena koja djeluju protiv upala sluzokože i doprinose liječenju čira u želucu. Sladić se koristi za razne miješane čajeve od kvalitetnih ljekovitih biljaka za liječenje raznih bolesti.

Share This!



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Translate