
Iako se mladi listovi bokvice koriste u
ishrani, kao zdrava i veoma hranjiva salata, ova biljka je ipak mnogo
poznatija po svojim ljekovitim svojstvima. Kod nas raste dvadesetak
vrsta bokvice po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, po
šumama i na drugim mjestima. Ima ih svuda. Nisu otrovne ni škodljive.
Prema obliku listova i cvasti razlikuju
se među sobom neke domaće vrste koje su najrasprostranjenije i koriste
se kao lijek: ženska, širokolista bokvica (plantago major l.); muška,
uskolista bokvica (p. lanceolata l.) i srednja bokvica (p. media l.).
U većini vrsta bokvice lišće se razvija u
obliku rozete u dnu stabljike koja nije granata i nema lišća, nego se
završava zbijenom cvašću od neuglednih sitnih cvjetova. Sve tri vrste su
trajne zeljaste biljke s listovima u rozeti, a na svakom listu se
ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju; krunica je
gola. Cvjetaju od proljeća do zime. Neke se od najdavnijih vremena
upotrebljavaju kao lijek, mnogo više u narodu nego u školskoj medicini,
za liječenje mnogih bolesti a i kao profilaktično sredstvo (zelen list i
sok iz lista kao proljećna vitaminska kura).
Svako će vam odmah, bez okolišanja,
kazati da je za posjekotine najbolje priviti list bokvice. On takođe
djeluje protiv raznih upala kože i sluznice, pojačava lučenje tečnosti u
plućima i time olakšava iskašljavanje guste suve sluzi iz organa za
disanje; smanjuje učestalo mokrenje i povoljno djeluje na organe za
varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crijevu i na
želucu. Koristi se za ublažavanje napada kašlja. List se bere sve dok
biljka cvjeta i to samo mladi, zdravi, neoštećeni listovi, dok se
korijen vadi cijele godine. Koristi se svjež i suv list, rjeđe cijela
biljka i korijen.
Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste
bokvice gotovo su isti, tako da se za potrebe domaćinstva sve tri mogu
koristiti posebno ili pomiješane. U narodu se najviše cijene i najčešće
upotrebljavaju širokolista, krupna ili ženska bokvica. U svim organima
biljke ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina,
tirozinaze i koagulaze. U listu ima oko četiri odsto tanina, pektina,
limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida koji imaju
antibakterijsku moć. U sjemenu ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i
šećera.
Bokvicu ili trputac uspješno koristimo
kod oboljenja disajnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja,
hripavca, plućne astme, pa čak i tuberkuloze pluća.
Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna
druga biljka, pa je dobra za sve ljude koji su slabokrvni ili imaju lošu
krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili
kašljucaju, promukli su ili su izuzetno mršavi i pored obilja hrane.
Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u
razvoju.
U starim knjigama o bilju može se
pročitati da, ako dnevno pojedete osam grama sjemena bokvice, to
sprečava stvaranje kamenca. Uz to se pije čaj od bokvice.
Sirup od bokvice čisti krv od svih
"nečistoća" i štetnih tvari. Dnevno se uzima jedna kašika, a djeca
kašičicu sirupa prije svakog obroka.
Bokvica je dobar lijek za liječenje
rana, svih vrsta - čak i otvorenih (pa i na stopalima), ogrebotina,
posjekotina, uboda osa, kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i
zmija (kod ovih posljednjih samo u nuždi ako nema ljekara).
Svježim listovima smrvljenim između ruku i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječi se gušavost.
Stavite li list bokvice u cipele, to liječi žuljeve.
Svaka zloćudna oteklina splasne ako se
njeguje svježim smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih
oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim
slučajevima može biti i sušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran treba
staviti u bocu, preliti maslinovim uljem i ostaviti 10 dana na toplom. S
tako pripravljenim mažuranovim uljem namazati oboljele žlijezde, zatim
staviti zdrobljeni bokvičin list i zavezati krpom (zavojem). Za kratko
vrijeme nastupiće poboljšanje. Bokvičino lišće se najtoplije preporučuje
i kod tromboze.
U fitokozmetici sok od bokvice poznat je
kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica s kože.
Preparati od bokvice korisni su i za uklanjanje smetnji nastalih u
organima za varenje, a za ovu namjenu postoje i posebne voćne bombone od
bokvice, koje je moguće nabaviti u biljnim apotekama.
Recepti:
Čaj:
Vrhom punu kašičicu lišća staviti na
četvrt litra vode, opariti, pustiti da kratko odstoji. Čaj od listova
bokvice treba piti što je moguće topliji. Najbolje je piti jednu šoljicu
čaja odmah ujutro, a zatim jednu do dvije šoljice preko dana i još
jednu uveče, prije spavanja. Tako se postiže da konzument ima mirnu noć.
Čajna mješavina:
Vrhom punu čajnu kašičicu mješavine bokvice i majčine dušice u jednakim dijelovima opariti sa četvrt litra vode.
Obloga od lišća:
Svježe listove trputca oprati, zgniječiti na dasci kuhinjskim valjkom (oklagijom) u lisnatu kašu i staviti na oboljelo mjesto.
Sirup:
Nabrati mlade listove bokvice, dobro ih
oprati i očistiti vodom. Kada se osuše, listove samljeti mašinom za
mljevenje i kroz platno iscijediti sok iz listova. Litar tako dobijenog
soka pomiješati sa dva kilograma šećera i kuvati 10 minuta. Piti po
kašiku sirupa prije svakog obroka. Čuvajte ga u frižideru.
Protiv akni:
Pomiješati 15 grama svježe iscijeđenog
soka bokvice sa 10 grama masne kreme. Dodati nekoliko kapi ružinog ulja.
Premazati kožu zahvaćenu aknama.
Mješavina za jači organizam:
U jedan kilogram čistog planinskog meda
dodati 300 gr svježih listova bokvice (ženske) koje ste prethodno dobro
oprali, osušili od vode i samljeli u mašini za meso ili u blenderu.
Prije svakog obroka uzimati po jednu supenu kašiku ovog melema. U
narodnoj medicini ova mješavina se smatra kao veoma efikasna za mnoge
zdravstvene tegobe.
Nema komentara:
Objavi komentar