
Zlatnožuti cvijetovi jaglaca mirišu
ugodno poput meda. Nalazimo ga na brdskim livadama, planinskim i
pretplaninskim predjelima. Visoki jaglac raste gotovo na svim livadama,
rubovima šuma, i ispod grmlja. Po svojoj je ljekovitosti ravan „običnom“
jaglacu i možemo ga isto koristiti. Treća vrsta jaglaca je alpska
biljka i strogo zaštićena. Jaglac svojom ljekovitošću pročišćuje krv te
uklanja sve otrove koji uzrokuju giht i reumatska oboljenja. Čaj od
jaglaca ublažava migrenu, glavobolju, odlično djeluje kod upale srčanog
mišića.
ČAJ OD JAGLACA PROTIV NESANICE :
50 g jaglaca, 25 g cvjetova lavande, 15 g plodova hmelja, 10 g Gospine
trave, 5 g odoljenova korijena. Vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine
prelijemo s 1/4 vode i ostavimo da odstoji 3 minute. Čaj pijemo jako
vruć neposredno prije spavanja. Po želji možemo ga zasladiti s
medom. Koristimo ga kod nesanica i živčanih smetnji.
PROLJETNI ČAJ : 50 g
jaglaca, 50 g mladica bazge, 15 g koprivinih listova, 15 g maslačkova
korijena. Vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine oparimo s 1/4 litre
vode i ostavimo da odstoji tri minute. Pijemo tijekom dana u gutljajima,
dvije šalice čaja. Koristimo za čišćenje krvi.
VINO OD JAGLACA : Bocu
od dvije litre rastresito napunimo do grla s svježim cvjetovima jaglaca i
prelijemo s domaćim bijelim vinom. Bocu ostavimo da odstoji 14 dana na
suncu lagano začepljenu. Vino koristimo kod srčanih tegoba, s time da
svaki dan uzmemo po tri pune velike žlice svaki dan.
Nema komentara:
Objavi komentar