
Kupusa ima vrlo mnogo vrsta među kojima
su i kelj, cvjetača, koraba, repa. Upotrebljavamo prije svega kupus u
glavicama, i to svjež kao povrće ili kiseo iz posuda što stoje duboko u
podrumu. Podrum neka ne bude pretopao. Za zimnicu su najbolji duboki
podrumi sa ilovastim podom. Ondje se voće i mahunasto povrće održi
svježe do proljeća. Kupus svojom ljekovitošću nadmašuje mnoge ljekovite
biljke. Kupus treba brižljivo pripremiti za konzerviranje u kaci, a i u
kaci ga treba brižljivo čistiti od maslačne kiseline i plijesni.
Spomenimo samo glavne ljekovite osobine.
Zbog mliječene kiseline, kiseli je kupus ljekovit kod bronhitisa,
ekcema, lijenih crijeva, išijasa, upale vena te čak kod reume. Održava
crijevnu floru i normalizira je. Odgoni gliste, sprečava truljenje i
vrenje, pospješuje stolicu. Na taj se način štetne tvari ne zadržavaju u
crijevima i otrovi ne dospijevaju u krv. Regulira krvni tlak, sprečava
ovapnjenje žila i tako usporava starenje, povećava otpornost protiv
mnogih bolesti. najviše je starih a čilih ljudi ondje gdje se jede mnogo
kiselog kupusa. Zbog različitih soli, kiseli je kupus primjeren za one
koji boluju od uloga (gihta). Ima malobjelančevina stoga neka ga uživaju
i šećeraši. Zbog obilja vitamina C sprečava skorbut kod djece i
odraslih. Treba uživati sirovikupus. Za slabašnu, nerazvijenu djecu
kupus je pravi spas. Sok iz kuposovih listova liječi crijevne i želučane
čirevejer sadrži vitamin U, pa povoljno utječe na aluznicu crijeva i
želuca. Te je tvari najviše upravo u zelju. Sok liječi različite upalte
tankog i debelog crijeva, no treba ga uvijek pripremati iznova da bude
svjež. Lječenje traje 4-5 tjedana. Početna tuberkoluloza liječi se sokom
od kiselog kupusa, koji pomješamo sa lanenim uljem. Kiseli kupus ne
smijemo dugo kuhati. U kuhani kupus možemo staviti za četvrtinu ili čak
trećinu svježeg zelja. Prije svakog obroka bilo bi dobro pojesti 2-3
žlice kiselog kupusa, a jedanput na tjedan natašte popiti zdjelicu
rasola. Nema ljekovitijeg i jeftinijeg napitka. Oblozima s kupusovim
listovima liječimo rane što teško zacjeljuju, razjedine i otvorene rane.
Rani najprije isplahnemo čajem od kamilice, zatim na nju položimo list,
a preko toga gazu ili vuneni rubac. Mjenjamo dvaput na dan. Taj je
oblog koristan i kod pojasnog herpesa, rubeole, kožnog osipa, jer znatno
ublažava boli. Dobar je za opekline.Kupus kao salata zdrava je hrana,
zbog mnogo minerala, vitamina i hranjivih tvari.
Nema komentara:
Objavi komentar