
Mrkva je poznata vrtna biljka,
neizostavna u zdravoj prehrani. Izvrstan je izvor energije. Uživamo je
sirovu i kuhanu. Sadrži gotovo sve vitamine i mnoge minerale. Vrlo je
upotrebljiva i u medicini. Reumatičari bi svaki dan trebali piti sok od
mrkve jer pročišćava krv i tjera na mokrenje.Sprečava nastanak bubrežnih
kamenaca. Mrkva sprečava truljenje u crijevima, neutralizira suvišnu
želučanu kiselinu. Prijeko je potrebna kod liječenja očne mrene. Budući
da poboljšava oštrinu vida, trebali bi je konzumirati oni koji dosta
voze noću. Djeca će biti otpornija na gliste, prehlade, rahitis, upale
uha ako im svakodnevno dajemo svježu mrkvu. I šećerni je bolesnici mogu
jesti bez sustezanja.
Sok pomaže i kod tvrde stolice te kod
jetrenih, plućnih ibubrežnih bolesti. Protiv proljeva konzumiramo kuhanu
mrkvu. U mrkvi je otkrivena tvar dokarin koja proširuje krvne žile i
tako nas čuva od arterioskleroze. Budući da umnožava crvena krvna zrnca,
čuva nas od slabokrvnosti, povećava otpornost organizma, učvršćuje
kosti. Kašasti su oblozi dobri za ekceme, opekline, čireve te kod
psorijaze. Juha od mrkve izvrsna je protiv proljeva kod dojenčadi. U tom
slučaju neko vrijeme treba prekinuti dojenje. Za to vrijeme dojenčad i
malu djecu možemo hraniti pireom od krumpira i mrkve koje smo narezali
na komadiće prije kuhanja.Dodamo samo malo soli. Možemo pak dodati malo
mažurane, peršina, mravinca, majčine dušice ili lovorova lista ne bismo
li izbjegli jednoličnost dijetne prehrane i ubrzali liječenje. Mrkva
odstranjuje otrove iz organizma. Od mrkvina lišća i stabljike kuhamo čaj
za ispiranje usta kod afti. Mrkvino je sjeme također diuretik, jer
potiče na mokrenje.
Nema komentara:
Objavi komentar