srijeda, 11. rujna 2013.

3 ukusna i zdrava recepta od cvekle

1. Kisela cvekla na sirovojelski način


Recepti za kolače , kolači
Svi znamo za kiselu cveklu. Ali kako pripremiti cveklu tako da sačuvamo njezine vrijedne sastojke? Isprobajte ovaj recept kisele cvekle na sirovojelski način.
kisela ciklaSastojci:
  • 2 cvekle
  • 1 svježi čili
  • 1 čaša rižinog octa
  • 1/4 čaše smeđeg šećera
  • 1 svježi list lovra
  • 1/2 žličice papra
  • sol

Priprema:
- Operite, ogulite i tanko narežite cveklu. Stavite u staklenku.
- U loncu zakuhajte ocat, nasjeckani čili, šećer, papar i lovorov list.
- Prelijte ciklu sa vrelim octom i začinima.
- Dobro zatvorite staklenku.

Držite cveklu na tamnom hladnom mjestu
Rok trajanja: mjesec dana

2. Pikantna cikla sa češnjakom

 Recepti za kolače , kolači
Ovu pikantnu cveklu možete namazati na kruh ili servirati uz druga jela. Jednostavna je za pripremiti, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

cikla sa češnjakom
 
Sastojci:
  • 2 cvekle
  • 3-4 češanja bijelog luka
  • majoneza veganska (Omegol ili druga)
  • sol

Priprema:
- neoguljenu cveklu kuhati u vodi sa malo octa (da bi zadržala svoju boju) dok ne postane mekana
- izvaditi iz vode, ohladiti, oguliti i naribati na sitnom ribežu
- ciklu promiješati sa zgnječenim ili naribanim češnjakom, majonezom i soli.
U ovu salatu po želji možete dodati ribani sir (70-100 gr), drobljeni orah i/ili grožđice. Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana.


3. Bogata ruska salata od cvekle (na vegetarijanski način)

 Recepti za kolače , kolači
Bez ove šarane salate je apsolutno nemoguće zamisliti Božićni stol u Rusiji. Priprema ove salate zahtjeva puno vremena, zbog toga obično se pravi samo za posebne dane. Na sreću, možete ju pripremiti dan prije Božića i držati u hladnjaku.

salata od cikle

Sastojci:
  • cvekle - 1 kg
  • mrkva - 1 kg
  • sir ili tofu - 500 g
  • krumpir - 1 kg
  • veganska majoneza Omegol (ili Mileram i jogurt)

Priprema:
- Povrće operite u hladnoj vodi. Ne gulite ga i ne režite!
- Svaku vrstu povrća kuhajte u posebnom loncu, dok ne postane mekano (probajte sa nožem ili vilicom).
- Izvadite iz vode i dobro ohladite (povrće možete skuhati i dan prije, a sljedeći dan napraviti salatu).
- Dobro ohlađeno povrće ogulite sa nožem.
- Svaku vrstu povrća naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na dva dijela
- Sir također naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na pola.

Uzmite veliki plitki tanjur. Sada slažite povrće sloj po sloj, na sljedeći način:
  1. krumpir
  2. majoneza
  3. mrkva
  4. majoneza
  5. sir
  6. majoneza
  7. cvekla
  8. majoneza
Ponovite još jedan put. Zadnji sloj cikle dobro premažite majonezom i ukrasite peršinom (po želji).

Napomena:
Unutrašnje slojeve salate premažite  tankim slojem majoneze, inače će salata biti premasna.
Umjesto majoneze možete napraviti umak od Milerama i jogurta (1:1). Promiješajte Mileram i jogurt, dodajte sol, šećer, papar, kurkumu, asafoetidu, crnu sol i druge začine po želji.
Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Samo ju trebate pokriti da se gornji sloj cikle ne osuši.

Share This!



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Translate