Nema ništa lepše nego nekom jelu dodati neku začinsku biljku koju
ste kupili na pijaci ili čak ubrali u prirodi. Osim što daju lepu aromu
jelu, ove biljke su i lekovite.
Ukoliko nemate sveže biljke, možete da ih koristite u ishrani i u
obliku eteričnih ulja. Pri tome pripazite da eterična ulja nabavljate od
proverenih dobavljača i naravno, oprezno dozirajte. Ako eterična ulja
konzumirate oralno, imajte na umu da je dovoljno da unesete u organizam
najviše tri kapi – svih eteričnih ulja - po obroku. Dodajte ih jelu tek
pred posluživanje.
BOSILJAK
Bosiljak je dobar za probavu. Odličan je uz salate, supe i testenine.
KADULJA
Kadulja smanjuje znojenje, nalete topline, zaustavlja laktaciju i
pročišćava grlo. Najbolje se slaže uz supe, jela iz rerne i u nekim
sosovima.
RUZMARIN
Ruzmarin smatraju i prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni
sistem i jača probavu. Odličan je u varivima, supama, a lepu aromu daje
i pečenjima.
KAPAR
Kapar smiruje gasove i nadutost. Najbolji je u supama, sosovima i prelivima.
KORIJANDER
Korijander je efikasan kod mokraćnih infekcija , a daje aromu povrću i supama.
PERŠUN
Peršun osvežava dah. Snažan je diuretik, odličan kod infekcije
mokraćnih puteva. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom i
neizostavan je začin u supama i čorbama.
BELI LUK
Beli luk je prirodni antibiotik. Dobro se slaže sa svim jelima, prija uz ribu, maslinovo ulje, salate i variva.
Izvor: http://zena.blic.rs/Zdravlje/15557/Hrana-kao-lek-Zacini-koji-lece
nedjelja, 15. rujna 2013.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
RANJENIK,HERMELIKA,DEBELA KOKA : -Sedum spectabile / Ranjenik je omiljeni lijek u našim gradovima.Mnogo se cijeni kao narodni l...
-
Mnoga istraživanja koja se rade u tajnosti još od 1970-tih godina su pokazala kako ova biljka uspješno ubija stanice raka u našem tije...
Nema komentara:
Objavi komentar