nedjelja, 15. rujna 2013.

Hrana kao lek: Začini koji leče

Nema ništa lepše nego nekom jelu dodati neku začinsku biljku koju ste kupili na pijaci ili čak ubrali u prirodi. Osim što daju lepu aromu jelu, ove biljke su i lekovite.
 
Ukoliko nemate sveže biljke, možete da ih koristite u ishrani i u obliku eteričnih ulja. Pri tome pripazite da eterična ulja nabavljate od proverenih dobavljača i naravno, oprezno dozirajte. Ako eterična ulja konzumirate oralno, imajte na umu da je dovoljno da unesete u organizam najviše tri kapi – svih eteričnih ulja - po obroku.  Dodajte ih jelu tek pred posluživanje. 


BOSILJAK
Bosiljak je dobar za probavu. Odličan je uz salate, supe i testenine.


KADULJA
Kadulja smanjuje znojenje, nalete topline, zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo. Najbolje se slaže uz supe, jela iz rerne i u nekim sosovima.


RUZMARIN
Ruzmarin smatraju i  prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni sistem  i jača probavu. Odličan je u varivima, supama, a lepu aromu daje i  pečenjima.
 
KAPAR
Kapar smiruje gasove i nadutost. Najbolji je u supama, sosovima i prelivima.

KORIJANDER
Korijander je efikasan kod mokraćnih infekcija , a daje aromu povrću i supama.

PERŠUN
Peršun osvežava dah. Snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih puteva. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom i neizostavan je začin u supama i čorbama.
 
BELI LUK
Beli luk je prirodni antibiotik. Dobro se slaže sa svim jelima, prija uz ribu, maslinovo ulje, salate i variva.

Izvor: http://zena.blic.rs/Zdravlje/15557/Hrana-kao-lek-Zacini-koji-lece

Share This!



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Translate