Sacha Inchi (Plukenetia volubilis linneo) je autohtona biljka peruanske Amazonske prašume.Biljka koju zovu i planinskim kikirikijem i Inka-kikirikijem poznata je Indijancima u Peruu i drugim domicilnim narodima Amazone tisućama godina.
Povjesničari smatraju da su Inke koristile Sacha Inchi preko 3000 godina, što je vidljivo iz tumačenja simbola na grbovima i plovilima drevnih Inka.
Indijanci Čanka i druga plemena u regiji izdvajali su ulje iz sjemenki ploda zbog njegove nevjerojatne nutritivne vrijednosti.
Pečeno sjemenje i kuhani listovi također su bili važan dio njihove prehrane.
Izgled plodova Sacha Inchija varira od četverokrake do šestokrake zvijezde, što je posebnost, jer svi plodovi ne izgledaju jednako.
Kolači , Recepti za kolače , Toblerone , Čupavci , Kasato torta
Izvrstan izvor omege-3
Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za prehranu cijenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi.
Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Naš ih organizam sam ne može proizvesti, pa ih moramo unositi hranom.
Značajan 'korisnik" ovih kiselina je i mozak. Naš krunski organ sastoji se od 60 posto masnoća, od čega deset posto otpada na omegu-3, a deset posto na omegu-6.
Ove kiseline igraju bitnu ulogu u održavanju zdravlja, jer obavljaju važne zadaće u središnjem živčanom i endokrinom sustavu. Problem nastaje kad hranom unosimo više omege-6 od omege-3.
Ravnoteža je bitna
Unosom više omege-6 od omege-3, umjereni se upalni procesi pretvaraju u kronične. To dovodi do srčanožilnih oboljenja i upaljenih arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Budući da o masnim kiselinama ovisi i rad mozga, neravnoteža omega-3, 6 i 9 u organizmu uvelike je odgovorna za sindrom nedostatka pažnje, motorne kontrole i percepcije (DAMP).
I ljudi s atopičnim ekcemom ili alergijama imaju premalo omege-3 u odnosu na omegu-6.
Odakle štetan omjer?
U prošlosti, dok su ljudi jeli domaću neprerađenu hranu, dobivali su dovoljno masnih kiselina, a omjer omege-3 i omege-6 je bio 1:1.
Poslije 1950. značajno se povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i žitarica pa je danas međuodnos omege-3 i omege-6 iznosi nevjerojatnih 1:20.
Dakle, hranom se unosi 20 puta više omege-6 u odnosu na omegu-3!
U ovom je razdoblju došlo do naglog širenja srčanožilnih bolesti, dijabetesa i raka. Pretjeran unos omege-6 dovodi do kroničnih upalnih procesa u arterijama, a time i do mogućeg začepljenja žila.
Pravilan omjer između omege-3 i omege-6 važan je ne samo za zdravo srce i žile, nego i za opće tjelesno i psihičko zdravlje te imunitet.
Važan je i za održavanje normalne tjelesne težine, jer smanjuje biokemijske procese koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje rizik od dijabetesa.
Ulje Sacha Inchija nudi idealan omjer masnih kiselina
Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih nepoželjnih procesa, a to je uravnoteženje unosa omege-3 i omege-6.
Ova ravnoteža se postiže posebnom LCHF dijetom - prehranom kojom se smanjuje konzumacija žitarica, margarina i prerađenih biljnih ulja, a povećava unos omege 3.
Na sreću, Sache Inchi ulje sadrži sve kiseline tipa omega u savršenom omjeru, a bogato je i mineralima.
Jedino ovo ulje sadrži više omege-3 nego omege-6 i 9. Zato je ono izuzetno korisno želite li povećati omjer omege-3 naspram preostale dvije kiseline tipa omega.

Primjena u prehrani
Ulje Sacha Inchija koristite kao preljev za salate i jela od povrća. Da bi vaš organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je jedna do dvije čajne žličice dnevno.
U toj je količini sadržano više nego dovoljno omege-3, 6 i 9 u savršenom omjeru da bi vaše srce i krvožilni sustav bili potpuno zdravi desetljećima.
Ulje Sacha Inchija možete koristiti i lokalno za njegu suhe i problematične kože.
Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja
Sacha Inchi ulje posjeduje sljedeća ljekovita svojstva:
- jača imunološki sustav
- poboljšava cirkulaciju
- održava elastičnost stijenki arterija
- štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
- regulira kolesterol i trigliceride
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- poboljšava probavu
- smanjuje rizik od raka
- djeluje protuupalno, primjerice kod Chronove bolesti, crijevnih upala, artritisa i astme
- bitno je za pravilan razvoj fetusa i dojenčadi
Tablica
Međuodnosi Omega-3, 6 i 9 po namirnicama:
| Omega 3 | Omega 6 | Omega 9 | ||
|
Maslinovo ulje |
1.0
|
7.50.
|
75.0
|
% |
|
Arganovo ulje |
0.1
|
34.0
|
45.0
|
% |
|
Uljana repica |
9.0
|
20.0
|
63.0
|
% |
|
Ulje Oraha |
12.0
|
59.0
|
16.0
|
% |
|
Sojino ulje |
2.0
|
51.0
|
23.0
|
% |
|
Suncokretovo ulje |
0.1
|
67.0
|
20.0
|
% |
|
Ulje kukuruza |
1.0
|
58.0
|
28.0
|
% |
|
Palmino ulje |
0.0
|
10.0
|
40.0
|
% |
|
Sacha Inchi ulje |
47.0
|
37.0
|
8.0
|
% |
Nema komentara:
Objavi komentar