petak, 13. rujna 2013.

Sacha Inchi - čudesno ulje iz Amazonske prašume

sacha inchi ulje Sacha Inchi (Plukenetia volubilis linneo) je autohtona biljka peruanske Amazonske prašume.

Biljka koju zovu i planinskim kikirikijem i Inka-kikirikijem poznata je Indijancima u Peruu i drugim domicilnim narodima Amazone tisućama godina.

Povjesničari smatraju da su Inke koristile Sacha Inchi preko 3000 godina, što je vidljivo iz tumačenja simbola na grbovima i plovilima drevnih Inka.

Indijanci Čanka i druga plemena u regiji izdvajali su ulje iz sjemenki ploda zbog njegove nevjerojatne nutritivne vrijednosti.

Pečeno sjemenje i kuhani listovi također su bili važan dio njihove prehrane.

Izgled plodova Sacha Inchija varira od četverokrake do šestokrake zvijezde, što je posebnost, jer svi plodovi ne izgledaju jednako.

Kolači , Recepti za kolače , Toblerone , Čupavci , Kasato torta


Izvrstan izvor omege-3


Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za prehranu cijenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi.

Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Naš ih organizam sam ne može proizvesti, pa ih moramo unositi hranom.

Značajan 'korisnik" ovih kiselina je i mozak. Naš krunski organ sastoji se od 60 posto masnoća, od čega deset posto otpada na omegu-3, a deset posto na omegu-6.

Ove kiseline igraju bitnu ulogu u održavanju zdravlja, jer obavljaju važne zadaće u središnjem živčanom i endokrinom sustavu. Problem nastaje kad hranom unosimo više omege-6 od omege-3.


Ravnoteža je bitna


Unosom više omege-6 od omege-3, umjereni se upalni procesi pretvaraju u kronične. To dovodi do srčanožilnih oboljenja i upaljenih arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Budući da o masnim kiselinama ovisi i rad mozga, neravnoteža omega-3, 6 i 9 u organizmu uvelike je odgovorna za sindrom nedostatka pažnje, motorne kontrole i percepcije (DAMP).

I ljudi s atopičnim ekcemom ili alergijama imaju premalo omege-3 u odnosu na omegu-6.


Odakle štetan omjer?


U prošlosti, dok su ljudi jeli domaću neprerađenu hranu, dobivali su dovoljno masnih kiselina, a omjer omege-3 i omege-6 je bio 1:1.

Poslije 1950. značajno se povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i žitarica pa je danas međuodnos omege-3 i omege-6 iznosi nevjerojatnih 1:20.
Dakle, hranom se unosi 20 puta više omege-6 u odnosu na omegu-3!

U ovom je razdoblju došlo do naglog širenja srčanožilnih bolesti, dijabetesa i raka. Pretjeran unos omege-6 dovodi do kroničnih upalnih procesa u arterijama, a time i do mogućeg začepljenja žila.

Pravilan omjer između omege-3 i omege-6 važan je ne samo za zdravo srce i žile, nego i za opće tjelesno i psihičko zdravlje te imunitet.

Važan je i za održavanje normalne tjelesne težine, jer smanjuje biokemijske procese koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje rizik od dijabetesa.


Ulje Sacha Inchija nudi idealan omjer masnih kiselina


Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih nepoželjnih procesa, a to je uravnoteženje unosa omege-3 i omege-6.

Ova ravnoteža se postiže posebnom LCHF dijetom - prehranom kojom se smanjuje konzumacija žitarica, margarina i prerađenih biljnih ulja, a povećava unos omege 3.

Na sreću, Sache Inchi ulje sadrži sve kiseline tipa omega u savršenom omjeru, a bogato je i mineralima.

Jedino ovo ulje sadrži više omege-3 nego omege-6 i 9. Zato je ono izuzetno korisno želite li povećati omjer omege-3 naspram preostale dvije kiseline tipa omega.


 


Primjena u prehrani


Ulje Sacha Inchija koristite kao preljev za salate i jela od povrća. Da bi vaš organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je jedna do dvije čajne žličice dnevno.

U toj je količini sadržano više nego dovoljno omege-3, 6 i 9 u savršenom omjeru da bi vaše srce i krvožilni sustav bili potpuno zdravi desetljećima.

Ulje Sacha Inchija možete koristiti i lokalno za njegu suhe i problematične kože.

Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja


Sacha Inchi ulje posjeduje sljedeća ljekovita svojstva:
  • jača imunološki sustav
  • poboljšava cirkulaciju
  • održava elastičnost stijenki arterija
  • štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
  • regulira kolesterol i trigliceride
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • poboljšava probavu
  • smanjuje rizik od raka
  • djeluje protuupalno, primjerice kod Chronove bolesti, crijevnih upala, artritisa i astme
  • bitno je za pravilan razvoj fetusa i dojenčadi


Tablica


Međuodnosi Omega-3, 6 i 9 po namirnicama:

  Omega 3 Omega 6 Omega 9  
  Maslinovo ulje
1.0
7.50.
75.0
%
  Arganovo ulje
0.1
34.0
45.0
%
  Uljana repica
9.0
20.0
63.0
%
  Ulje Oraha
12.0
59.0
16.0
%
  Sojino ulje
2.0
51.0
23.0
%
  Suncokretovo ulje
0.1
67.0
20.0
%
  Ulje kukuruza
1.0
58.0
28.0
%
  Palmino ulje
0.0
10.0
40.0
%
  Sacha Inchi ulje
47.0
37.0
8.0
%

Share This!



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Translate