Priprema biljnih lijekova
Od svake biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Međutim, najobičniji način pripreme jeste čaj.
Čaj - naljev - oparak -
dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja
jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi
10-20 minuta stajati da se kvasi. Zatim se ocijedi, po želji zasladi, a
kod nekih čajeva doda malo soka od limuna i tako pije. Lišće, cvijet,
korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno
isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista (iz bunara, a
najbolje gdje je to moguće iz planinskog izvora).
Uvarak - kuha se
stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i
hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3-4 sata. Zatim se sa istom
vodom kuhaju po recepturi.
Vodene iscrpine dobiju se
na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari
(korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i
sl.) stave u prikladnu bocu. U bocu se metne pola do jedne jedaće žlice
gore navedenih iscrpaka na koje se nalije 300 gr mlake ili hladne vode.
Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat-dva procijediti,
po volji zasladiti, hladno ili mlačno piti. Tvari koje stavljamo u bocu
prethodno moraju biti usitnjene.
Alkoholatura se priprema
od suhog ljekovitog bilja koje se kvasi u alkoholu. U jednu litru 96%
jakog alkohola (špirita) stavi se 8-10 jedaćih žlica suhog bilja koje
ostavimo u boci 8-10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu
protresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi.
Nema komentara:
Objavi komentar