ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Priprema biljnih lijekova


Cajevi:
- Caj od svjezeg ljekovitog bilja
- Caj od suhog ljekovitog bilja

Ukoliko se pravi caj od svjezeg ljekovitog bilja potrebno ga je potopiti u kljucalu vodu, skinuti sa sporeta i poklopiti 10 - 15 minuta, procijediti piti u gutljajima u nekoliko navrata u toku dana.

Za caj spravljen od svjezeg bilja uzima se 10 grama ljekovitog bilja a ako je biljka suha 4-5 puta manje.

Destilati i tinkture.

Destilati su polu preradjene bilje sirovine nastale izdvajanje aktivne materije na principu vodene pare i pritiska. Desilati i tinkture su vrlo prikladni biljni lijekovi jer se mogu dozirati u kapljicama. Tinkture se uglavnom dobivaju ekstrakcijom biljne mase i 75% alkoholom.

Kupke-Odvari

 Upotrebljavaju se na bolnim mjestima gdje aktivna materija ljekovitih biljaka prodire kroz epiderm kože u namjeri brzog i efikasnog djelovanja.

Biljni sokovi

Biljni sokovi su efikasni ukoliko se spremaju od svježe ubranih različitih dijelova biljke, spravljenih aparatima za proizvodnju sokova i kombinovanih od sokova od voća i povrća.

Sirupi

Pripremaju se otapanjem šećera na zagrijanoj vodi dodavajući mu destilat ljekovitih biljnih vrsta. Obično se ovakvim sokovima dodaje i limunska kiselina kao konzervans i sretstvo za stabilizaciju.

Kreme

Sitno isjeći dvije pune pregršti ljekovite biljke. 500 grama masti zagrijati i u nju umiješati isječenu biljku. Skinuti tavu sa peći, pokriti i ostaviti preko noći da se hladi. Sljedeći dan dobijena masa se podgrije i procijedi kroz lanenu krpu.

Share This!



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Translate